Bondgenoot V/M/X in The Feminine City
jan.
20

Bondgenoot V/M/X in The Feminine City

Een stad zou een plek moeten zijn waar iedereen zich in thuis voelt. Maar in de realiteit zien we dat de publieke ruimte geen fijne plek is voor vrouwen* en andere minderheidsgroepen. In de vorige gespreksavond focusten we ons daarom op de concepten van brave/safe spaces. Daar leerden we dat we verder moeten gaan dan ruimtelijke ingrepen. We hebben nood aan samenwerking en blikverruiming. Tijdens deze voormiddag gaan we daarom op zoek naar alternatieve perspectieven op de stad, identificeren we ‘allies’ of bondgenoten en analyseren we gedrag van onszelf en van anderen.

Evenement bekijken →
Bouwen aan een feministische architectuurcultuur met Setareh Noorani
nov.
27

Bouwen aan een feministische architectuurcultuur met Setareh Noorani

Hoe zorgen we voor een meer gelijkwaardige en inclusieve representatie? De manier waarop we over architectuur spreken in boeken, tijdschriften, tentoonstellingen, lezingen en debatten, bepaalt mee de cultuur in onze sector, en wie daarin een plek vinden en wie niet. Wie worden er gerepresenteerd? Wie krijgen er een podium, wie verschijnen in publicaties en wie worden er geëerd met prijzen? Hoe zit het met de percentages vrouwen, mensen van kleur, queer, met een beperking, enzovoort? Wat denken we over quota? En hoe zit het met taal – voor wie is het debat over architectuur toegankelijk?

Evenement bekijken →
Erfgoedcafé
nov.
23

Erfgoedcafé

Erfgoedzorgers van allerlei slag staan voor grote uitdagingen: een erfgoedwetgeving die steeds verandert, verschuivingen in eigendom en opdrachtgeverschap, steeds minder afgestudeerde erfgoedzorgers zowel bij architecten als ambachtslui, en nog veel meer. Hoe gaan we hier mee om? Wat zijn de specifieke pijnpunten? En kunnen we hierover eens goed babbelen met erfgoedzorgers onder elkaar: eigenaren, consulenten, beheerders, architecten en sympathisanten? Dat willen wij nu eens graag uittesten en waar beter dan op café, waar titels smelten als suiker in koffie en iedereen gezellig kan keuvelen en palaveren over ons erfgoedbeleid.

Evenement bekijken →
The Feminine City • Safe, Brave, Public Space?
nov.
16

The Feminine City • Safe, Brave, Public Space?

Een stad zou een plek moeten zijn waar iedereen zich thuis voelt, maar dat is vandaag nog niet voor iedereen realiteit. Publieke ruimte is vaak minder afgestemd op vrouwen* of andere minderheidsgroepen, om samen te komen, zich uit te drukken of plaats in te nemen. Daarom ontstaan er plekken, 'safe en braver spaces', waar ze ongeremd zichzelf kunnen zijn.

Evenement bekijken →
Bouwen aan een feministische architectuurpraktijk met Aslı Çiçek en Juliane Greb
okt.
26

Bouwen aan een feministische architectuurpraktijk met Aslı Çiçek en Juliane Greb

Hoe geef je vorm aan een feministische architectuurpraktijk Architecten Juliane Greb en Aslı Çiçek bouwden elk een eigen bureau uit in België. Beiden maken daarbij keuzes die soms buiten het conventionele pad gaan en zetten inclusieve waarden voorop. PAF gaat met hen in gesprek over hoe zij vormgeven aan hun praktijk. Welke keuzes maken zij? Omschrijven ze hun praktijk als feministisch? Hoe kijken ze naar de architectuursector in België en daarbuiten, en welke ervaringen hebben ze? In een open gesprek met beide sprekers en het publiek zoekt PAF naar bouwstenen voor een meer gelijkwaardige en inclusieve architectuurpraktijk.

Evenement bekijken →
PAF Boekenclub: Black Turtleneck, Round Glasses - Karin Hartmann
jun.
7

PAF Boekenclub: Black Turtleneck, Round Glasses - Karin Hartmann

De nieuwe boekenselectie voor de PAF Boekenclub is het boek Black Turtleneck, Round Glasses, van de Duitse architect Karin Hartmann. We bespreken het boek op woensdag 7 juni in de PAF Boekenclub.

Architecten dragen zwart. Het is een clichébeeld dat Karin Hartmann oproept met de titel Black Turtleneck, Round Glasses, het beeld van de helden uit het modernisme. Maar hoe gedateerd is dit beeld eigenlijk? Hartmann beschrijft in haar boek dat veel elementen van dit stereotype nog steeds door echoën in het idee van ‘de architect’. Zoals het beeld van het solitaire genie dat volledig toegewijd is aan zijn roeping.

Evenement bekijken →
Hack De Stad • Hoe brengen we verrassing in de stad?
jun.
6

Hack De Stad • Hoe brengen we verrassing in de stad?

Verrassing is misschien wel een van de mooiste kwaliteiten van steden. Maar wat gebeurt er met het spontane, onverwachte, verwonderende karakter van de stad wanneer deze evolueert naar een slimme stad? In welke mate staan slimme steden de toevalligheid in de weg, of hoe kan technologie haar versterken? Van onverwachte steegjes en ontdekkingen van culturele activiteiten - hoe brengen we verrassing in de stad en haar beleving?

We gaan in gesprek met Annelien Smets, onderzoeker bij imec-SMIT (Studies in Media, Innovation and Technology) en professor media economie aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze coördineert het FWO-onderzoeksproject ‘Serendipity Engine’ over het gebruik van gepersonaliseerde aanbevelingssystemen in een stedelijke context. Dit ligt in het verlengde van haar doctoraatsonderzoek waarbij ze zich, onder begeleiding van Pieter Ballon, toelegde op de vraag wat er gebeurt met serendipiteit in de slimme stad.

Daarnaast verwelkomen we Jeremy Genar, oprichter van KONO, gespecialiseerd in de organisatie van orienteering events en mede-oprichter van Hitta.run, de nieuwe app die bewoners wil prikkelen om ongekende plekken in hun wijk te ontdekken - opgezet in samenwerking met het District Antwerpen.

Evenement bekijken →
Make The City • How do we make public spaces public?
jun.
5

Make The City • How do we make public spaces public?

From streets and squares to parcs and playgrounds; these spaces promise to provide the context for public life to unfold. While they are often summarized as ‘public spaces’ in theory, more diverse, complex realities take place in practice. From design and access to control, investment and ownership; this dialogue critically explores the elements that impact the meanings, uses, interactions, and levels of comfort, interaction and inclusion/exclusion of individuals and communities in these spaces. Exploring this layered reality of public space we ask ourselves; what makes public spaces public? Building on comparative examples from the United States and Belgium, Kelly Gregg (University at Buffalo) helps us to collectively redefine and reimagine the ‘publicness’ of public space.

Evenement bekijken →
Maak De Stad • Hoe verkoelen we onze steden?
mei
31

Maak De Stad • Hoe verkoelen we onze steden?

Steden warmen gemiddeld twee keer zo snel op als de rest van de wereld. Beton, asfalt en steen absorberen en houden hitte vast, waardoor het in de stad soms tot 5 graden warmer is dan in omliggende landelijke gebieden. Dat berekende de VN-milieuorganisatie Unep in een rapport op basis van een analyse van de 1692 grootste steden ter wereld. Hoe kunnen we onze steden bestand maken tegen toenemende hitte? Welke verkoelingsmethoden kunnen we gebruiken om de leefbaarheid van onze steden in te toekomst te vergroten?

Evenement bekijken →
Sociaal Rechtvaardig Omgevingsbeleid: Slotevent
mei
25

Sociaal Rechtvaardig Omgevingsbeleid: Slotevent

Op dit slotevent van de reeks ‘Sociaal Rechtvaardig Omgevingsbeleid’ gaan we samen met sprekers uit de vorige avonden en beleidsmakers op zoek naar antwoorden op de centrale vraag: Hoe kunnen we omgevingsbeleid sociaal rechtvaardig maken? Hoe komen we door het beter inbedden van andere gezichtspunten ook effectief tot innovatieve oplossingen voor omgevingsvraagstukken en zo tot een sociaal rechtvaardiger omgevingsbeleid? Vanuit de verschillende cases (erfgoed, stedenbouwkundige lasten en openbaar onderzoek) formuleren we overkoepelende aanbevelingen voor beleid, regelgeving en instrumenten en kijken we hoe ongehoorde stemmen ook structureel ingebed kunnen worden in het omgevingsbeleid.

Ondanks haar hoge potentieel in het bouwen aan sociaal-rechtvaardige ruimtelijke ontwikkeling blijft het instrument vandaag vaak onderbenut. Overheden weten vaak geen antwoord te geven op de vragen; hoe bepaal je de aard en schaal van deze last? Wanneer pas je ze wel of niet toe? Waar en voor wie wordt deze maatschappelijke return gerealiseerd? Onderzoekers, stedenbouwkundigen en ambtenaren gaan in gesprek over de kansen en uitdagingen van dit instrument, uitgedaagd door vers gepubliceerd grootschalig onderzoek naar internationale voorbeelden.

Evenement bekijken →
PAF: Gesprek met Karin Hartmann, auteur Black Turtleneck, Round Glasses
mei
23

PAF: Gesprek met Karin Hartmann, auteur Black Turtleneck, Round Glasses

De Duitse architect Karin Hartmann onderzoekt en schrijft over bouwcultuur en de raakvlakken daarvan met feminisme. Met het boek Black Turtleneck, Round Glasses: Expanding Planning Culture Perspectives onderzoekt ze vanuit een intersectioneel feministisch perspectief de structurele oorzaken die veel vrouwen - en iedereen die geen witte cis-man is - uit het vakgebied duwen. Op dinsdag 23 mei komt ze naar Antwerpen om te spreken over haar bevindingen, waarna we met haar en met elkaar in kleine groepen in gesprek gaan.

Evenement bekijken →
To Warsaw and Back: Learning from the impactof the Ukrainian refugee crisis on Warsaw
mei
9

To Warsaw and Back: Learning from the impactof the Ukrainian refugee crisis on Warsaw

For more than one year, Russia has occupied parts of Ukraine. For more than one year, neighbouring Poland has shown immense solidarity. The invasion caused Europe's biggest refugee crisis since World War II. Around 10 million Ukrainians, a quarter of the population, had to flee the country.

In Warsaw, people are trying to give Ukrainians a new home, whether temporary or not. Over the past year, the Polish capital had to cope with an unprecedented influx. How does the city handle this sudden increase of inhabitants?

Students of the second Master in Urban and Spatial Planning at Ghent University will travel to Warsaw in March 2023 to investigate what lessons they can learn from the refugee reception in Poland and Warsaw.

During the research trip, the students will send emails to correspondents, formulating reflections, thoughts and questions. The responses of the correspondents will provide an expert point-of-view. The event "To Warsaw and back (?)" will be a follow-up of this correspondence. In the presence of the students and the correspondents, the audience will get an insight in the mail correspondence. By doing so, the perspective of the audience are added to the conversation.

Evenement bekijken →
Studiereis Wenen 2023 • Master Stedenbouw & Ruimtelijke Planning UAntwerpen
apr.
24
naar 28 apr.

Studiereis Wenen 2023 • Master Stedenbouw & Ruimtelijke Planning UAntwerpen

Dit jaar werd Wenen voor de tiende maal gekroond tot meest leefbare stad ter wereld. Maar hoe definieer en realiseer je zo’n utopie? En hoe ontkoppelt deze stad de verbetering van de stad en de verdringing van haar bewoners? Hoe huisvest je een van de snelst groeiende stedelijke populaties van Europa op een kwaliteitsvolle manier? We kropen samen met de in het radarwerk van de Oostenrijkse hoofdstad en historische en recente stedenbouwkundige projecten. Naast verschillende collectieve bezoeken maakten groepen studenten een podcast over 6 curieuze projecten in de stad. Aan de hand van interviews en reflecties trekken zij lessen over hoe deze projecten op een eigenwijze manier bijdragen aan de leefbaarheid van de stad. Beluister hier alle podcasts!

Evenement bekijken →
Maak De Stad • Hoe maken we onze steden beweegvriendelijker?
apr.
20

Maak De Stad • Hoe maken we onze steden beweegvriendelijker?

We bewegen met zijn allen te weinig. Hoewel studies de positieve effecten van bewegen op ons lichaam en onze geest aantonen, beweegt twee derde van de Antwerpenaren onvoldoende, met een verhoogd risico op kanker, dementie en hart- en vaatziekten als gevolg.

Hoe kunnen we er voor zorgen dat we met zijn allen meer gaan bewegen? Welke beleidsmaatregelen en concrete ingrepen in onze publieke ruimte en straten kunnen hier bij helpen? En welke specifieke maatregelen kunnen er voor zorgen dat het openbaar domein aantrekkelijker wordt voor jongeren en ouderen?

We zoeken antwoorden op deze vragen met Sabine Beckers en Stijn Rybels. Sabine Beckers is Adviseur Bewegen voor de Stad Antwerpen. In 2018 was zij betrokken bij ‘Beweegscans’ en ‘Trage Wegen’, twee studies die de beweegvriendelijkheid van de Antwerpse publieke ruimte in kaart brachten. Stijn Rybels is mandaat assistent stedenbouw en ruimtelijke planning aan de Universiteit Antwerpen en sinds 2015 verbonden aan de Onderzoeksgroep voor Stadsontwikkeling. Zijn onderzoek naar o.a. Bicycle Oriented Development focust op manieren om de fietsbaarheid van onze steden te verbeteren.

Evenement bekijken →
Sociaal Rechtvaardig Omgevingsbeleid:Hoe kunnen we Openbaar onderzoek democratiseren?
mrt.
28

Sociaal Rechtvaardig Omgevingsbeleid:Hoe kunnen we Openbaar onderzoek democratiseren?

U kent ze vast, de gele posters op straat. Maar wist u ook dat deze aan u gericht zijn? Zij kondigen een ‘openbaar onderzoek’ aan voor een omgevingsvergunning. Het nodigt iedereen uit om het dossier van een ruimtelijk project in te kijken en, indien u dit wenst, binnen de 30 dagen standpunten, opmerkingen of bezwaren in te dienen die worden overgebracht aan het gemeentebestuur.

In theorie vormen deze gele posters en het daaraan gekoppelde openbaar onderzoek een betekenisvolle uitnodiging voor ‘iedereen’ om zich uit te spreken over ruimtelijke projecten in hun leefomgeving. In praktijk dringen enkele vragen zich op. Wie voelt zich aangesproken door deze posters? Wie heeft de tijd en vaardigheden om deze technische dossiers door te nemen, de impact op hun leefomgeving in te schatten en hun standpunt te formuleren opdat deze een gewicht krijgt in de beoordeling en ontwikkeling van een ruimtelijk project? Vormt het instrument een vergroting of verenging van de democratische inspraak in de ontwikkeling van onze leefomgeving? We gaan in gesprek met theoretische en praktische experts op het thema.

Evenement bekijken →
Sociaal Rechtvaardig Omgevingsbeleid: Hoe kunnen we stedenbouwkundige lasten sociaal inzetten?
mrt.
23

Sociaal Rechtvaardig Omgevingsbeleid: Hoe kunnen we stedenbouwkundige lasten sociaal inzetten?

Niet enkel publieke actoren maken de stad. Integendeel, de meeste ruimtelijke projecten komen er op privaat initiatief. Maar hoe bewaak je maatschappelijke doelstellingen ook in of via deze private projecten? Stedenbouwkundige last vormt een instrument voor publieke overheden om een maatschappelijke return te vragen in ruil voor de winst die gemaakt wordt met een privaat bouwproject. Zo kan een gemeente een stendenbouwkundige last opleggen om een projectontwikkelaar te laten bijdragen aan een in natura, door grondafstand, door het realiseren van sociale woningen of het financieel bijdragen tot verbonden beleidsdoelstellingen.

Ondanks haar hoge potentieel in het bouwen aan sociaal-rechtvaardige ruimtelijke ontwikkeling blijft het instrument vandaag vaak onderbenut. Overheden weten vaak geen antwoord te geven op de vragen; hoe bepaal je de aard en schaal van deze last? Wanneer pas je ze wel of niet toe? Waar en voor wie wordt deze maatschappelijke return gerealiseerd? Onderzoekers, stedenbouwkundigen en ambtenaren gaan in gesprek over de kansen en uitdagingen van dit instrument, uitgedaagd door vers gepubliceerd grootschalig onderzoek naar internationale voorbeelden.

Evenement bekijken →
STAD24. De Politiek is van iedereen
mrt.
18

STAD24. De Politiek is van iedereen

De politiek is van iedereen. Van dat idee zijn wij namelijk doordrongen. En zo zou het moeten zijn. Maar om dat in de realiteit te bereiken hebben we heel veel mensen nodig. We hebben nood aan denkers, dromers en doeners die samen in dialoog willen gaan.

STAD24 nodigt u uit om zich in te schrijven om over de toekomst van de stad te spreken. Zij nodigen vervolgens een zo representatief mogelijke selectie aan burgers uit om deze dialoog aan te gaan.

Evenement bekijken →
Sociaal Rechtvaardig Omgevingsbeleid: Hoe kunnen we onroerend erfgoed sociaal waarderen & beheren?
mrt.
16

Sociaal Rechtvaardig Omgevingsbeleid: Hoe kunnen we onroerend erfgoed sociaal waarderen & beheren?

Van de verwijdering van de houten banken in het Brusselse Noordstation tot het verbod op dubbele beglazing in de beschermde tuinwijk Le Logis-Floréal – niet zelden ontstaat er frictie tussen de sociale waardering van onroerend erfgoed door haar gebruikers enerzijds en de beleidsmatige waardering ervan anderzijds.

Hoe gaan we om met deze frictie? Hoe meten en waarderen we de sociale waarde van onroerend erfgoed? Hoe vergroten we de diversiteit aan perspectieven die deze waarde formuleren? Meer nog, hoe kunnen burgers de betekenis en het gebruik van erfgoed dichter bij deze sociale waarden gaan beheren? We gaan in gesprek met beleids- en praktijkdeskundigen over een sociaal rechtvaardige waardering en beheer van onroerend erfgoed.

Evenement bekijken →
PAF Boekenclub: Making Space:<a href="https://www.amazon.com/Making-Space-Women-Manmade-Environment/dp/1839765712"> Women and the Manmade Environment</a> - Matrix (1984)
mrt.
15

PAF Boekenclub: Making Space: Women and the Manmade Environment - Matrix (1984)

Voor onze eerste PAF Boekenclub lezen we Making Space. Women and the Man-Made Environment. Een heruitgave van een boek uit 1984 geschreven door feministisch architectuurcollectief Matrix uit Londen. Op 15 maart gaan we in gesprek over het boek. Making Space is een boek dat ons uitdaagt om te kijken naar de invloed van de gebouwde omgeving op het leven van vrouwen. Het legt de seksistische aannames bloot die een grote impact hebben op de manier waarop gebouwen worden ontworpen en steden worden gepland. Daarnaast gaat het in op de rol van vrouwen in de architectuursector. Making Space blijft een baanbrekend boek dat wijst op de mogelijkheden van een feministische toekomst.

Evenement bekijken →
PAF Community: Startevent
mrt.
2

PAF Community: Startevent

De architectuursector in Vlaanderen kent nog steeds geen (gender)gelijkwaardigheid. Mede door een competitieve werkcultuur en het kwetsbare zelfstandigenstatuut, maken veel vrouwen de keuze de ontwerppraktijk op enig moment te verlaten. Die carrièrekeuze, en het vrijwel ontbreken van andere gemarginaliseerde groepen in de architectuurpraktijk, verklaren we vaak als individuele overwegingen. Maar de cijfers tonen dat het een collectief probleem is met structurele oorzaken. Op 2 maart starten we het bouwen aan een community in gesprek met vrouwen – en iedereen die zich betrokken voelt – van diverse generaties en achtergronden in en rond de architectuur, om ideeën en ervaringen uit te wisselen en te leren van elkaar.

Evenement bekijken →
Studio Stadswaag #4: For everybody, by everyone.&nbsp;How do we design in dialogue? Lecture&nbsp;by Endeavour
mrt.
1

Studio Stadswaag #4: For everybody, by everyone. How do we design in dialogue? Lecture by Endeavour

Endeavour, a cooperative of architects, urban planners and designers, believes that everyone has the right to imagine and co-create their environment. The question is how do we design in dialogue? To inspire Studio Stadswaag – a participatory process for the art integration on the Stadswaag Square - Endeavour will share some of the lessons they have learned in the past 10 years executing more than 150 commissions and self-initiated projects, all experiments in connecting citizens, environment, local governments, designers, artists and more.

Evenement bekijken →
Towards Braver Spaces
jan.
23

Towards Braver Spaces

In the last few years, especially after the Summer of 2020, the idea of safe and safer spaces have become part of what many of us try and create in and out of institutions. But what are Braver Spaces, what are the best ways to aspire towards them and eventually create them? Since the beginning of 2021 a small initiative started by some young, marginalized people and two lecturers, has aspired to answer this question. This has been done through weekly meetings, healing spaces, Supper Clubs and a Summer School. Understanding, the work is never done, and that a Braver Spaces is always evolving and might not be able to assure safety and in turn present the ability for all at the same time, to feel brave enough to express themselves.

Evenement bekijken →
Studio Stadswaag • Een mondelinge wijkgeschiedenis van de Stadswaag
dec.
15

Studio Stadswaag • Een mondelinge wijkgeschiedenis van de Stadswaag

Na een eerste avond over de undergroundgeschiedenis van de Stadswaag en een tweede avond over de erfgoedgeschiedenis van de Stadswaag gaan we op deze derde avond in op de mondelinge geschiedenis van het dagelijkse leven op de Stadswaag. Diverse bewoners vertellen hun unieke verhalen over hun leven op de Stadswaag - zoals je het nooit in boeken zal lezen.

Evenement bekijken →
Studio Stadswaag • De Erfgoedgeschiedenis van de Stadswaag
dec.
7

Studio Stadswaag • De Erfgoedgeschiedenis van de Stadswaag

Na een eerste avond over de undergroundgeschiedenis van de Stadswaag graven we nog dieper, naar de erfgoedgeschiedenis van de Stadswaag. Van haar aanleg in 1548 door Gilbert van Schoonbeke als plek waar goederen werden gewogen en getaxeerd tot de inslag van een zeppelinbom in 1914; decaan van de faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen Inge Bertels modereert deze uitzonderlijke dialoog met Johan Veeckman, adjunct-coördinator onroerend erfgoed Stad Antwerpen, en Hugo Soly, Prof. Emeritus Economische Wetenschappen Vrije Universiteit Brussel en expert Gilbert van Schoonbeke.

Evenement bekijken →