Terug naar alle evenementen

Boeklancering Zwerfruimte

Het architectenbureau RE-ST lanceert Zwerfruimte / Wanderspace; een uniek receptenboek voor een hoognodig ruimtelijke dieet. Het boek biedt oplossingen voor onze uit hand gelopen bouwdrift en geeft een kritische kijk op de taak van de architect in de onderbenutte ruimtelijke ordening.

In een gemodereerde dialoog bespreken we de belangrijkste inzichten en implicaties voor de praktijk met:

• Dimitri Minten, Tim Vekemans, Bob Van Abbenyen - auteurs, RE-ST

• Leo Van Broeck - Oud-Vlaams Bouwmeester & CEO Bogdan & Van Broeck

• Tine Hens - Gast-auteur Zwerfruimte & journalist, historica en auteur van Het klein verzet (EPO, 2015) en Het is allemaal de schuld van de Chinezen. Tien dooddoeners over het klimaat (2020)

• Roel De Ridder - Gast-auteur Zwerfruimte & onderzoeker UHasselt en lector KULeuven (Sint-Lucas Brussel & Sint-Lucas Gent)

Meer over Zwerfruimte

Waarom bouwen we meer dan we nodig hebben? Terwijl onze open ruimte schaarser wordt, hebben we nauwelijks oog voor de mogelijkheden van wat er al gebouwd is. Met deze publicatie zet architectuur- en onderzoekspraktijk RE-ST de nodeloze groei van het gebouwde bestand op de agenda. Zwerfruimte is gebouwde en onbebouwde ruimte die we samen hebben geproduceerd maar dagelijks onderbenutten. Het is ruimte die op verschillende schalen overal en nergens aanwezig is. Niemand weet hoeveel zwerfruimte er precies is. In het detecteren, in kaart brengen en activeren van zwerfruimte ligt zowel een taak als een kans besloten voor de architect. Niet in ‘huisjes morsen’, maar in ontwerpen aan de herbestemming van wat er is en pas bouwen als het echt niet anders kan. Het boek bevat een tekstuele bijdrage van Tine Hens, Roel de Ridder en Leo Van Broeck.

Meer over RE-ST op www.re-st.be

Koop het boek op NAI010.

Stadsform is het podium voor dialoog over de stad van morgen op de Stadswaag in Antwerpen. Andere programma's ontdekken? Samen een evenement opzetten? De ruimte huren?

Vorige
Vorige
24 november

Doc City • PUSH Aftertalk

Volgende
Volgende
1 december

Design Sciences Dialogues • #1 The Future of Urban Health