Terug naar alle evenementen

Sociaal Rechtvaardig Omgevingsbeleid: Slotevent

  • Stadsform 6 Stadswaag Antwerpen, Vlaams Gewest, 2000 Belgium (kaart)

Op dit slotevent van de reeks ‘Sociaal Rechtvaardig Omgevingsbeleid’ gaan we vanuit de vorige avonden samen met experten en beleidsmakers op zoek naar antwoorden op de centrale vraag: Hoe kunnen we omgevingsbeleid sociaal rechtvaardig maken?

Hoe garanderen we een ‘just transition’ met aandacht voor effecten van bepaalde beleidsmaatregelen op sociale aspecten zoals betaalbaarheid, inclusie/exclusie, diversiteit, …? Genereert het beter inbedden van andere gezichtspunten in de beleidsvorming nieuwe oplossingen voor omgevingsvraagstukken? Hoe kunnen we ongehoorde stemmen structureel inbedden? In de vorige avonden gingen we telkens in op bestaand of in opmaak zijnde omgevingsbeleid (rond erfgoed, stedenbouwkundige lasten en openbare onderzoeken) en formuleerden we aanbevelingen voor beleid, regelgeving en instrumenten. In dit slotdebat formuleren we overkoepelende aanbevelingen rond procesinnovatie en reflecteren we over de initiële vraagstelling. We eindigen niet met een open vraag maar gaan aan de slag. Departement Omgeving lanceert deze avond ook haar handboek ‘Samenwerken aan sociale buurten’ om lokale besturen handvaten te geven voor een meer sociaal omgevingsbeleid.

Sprekers

  • Trui Steen (KUL, Instituut voor de Overheid)

    Trui is Hoogleraar 'Bestuurlijke Organisatie van de Overheid en Coproductie van Publieke Diensten' aan het KU Leuven Instituut voor de Overheid. Zij is tevens Vice-Decaan Onderzoek aan de KU Leuven, Faculteit Sociale Wetenschappen. Trui verricht onderzoek naar de samenwerking tussen burgers en professionals in de co-creatie en coproductie van publieke dienstverlening. Zij is tevens expert-lid van het VVSG Labo Burgerparticipatie en coördineert onderzoek naar innovatie van de lokale democratie binnen het Steunpunt Bestuurlijke Vernieuwing Vlaanderen. 

  • Eva Kail (Stad Wenen) - (Video)

    Eva Kail is een van de leidende deskundigen wat betreft Gender Planning in Europa. Ze werkt bij het ‘Competence Centre Overall Urban Planning, Smart City Strategy, Participation, Gender Planning’ van de Stad Wenen. Als stedenbouwkundige binnen de Executive Group for Construction and Technology coördineerde ze ongeveer zestig pilootprojecten met betrekking tot huisvesting, mobiliteit, publieke ruimte, stadsontwikkeling en sociale infrastructuur. De focus van haar werk ligt op het ondersteunen van een maatschappelijk gevoelige, doelgroep georiënteerde planningscultuur voor de veelvuldige stedelijke planningsprocessen van een snel groeiende stad. Ze was co-redacteur van het Weense Manual for Gender Mainstreaming in Urban Planning and Urban Development (2013), dat voornamelijk gebaseerd is op de tools en criteria die over de jaren heen in Wenen ontwikkeld werden. Daarnaast gaf ze ook gendervormingen voor multilaterale ontwikkelingsbanken. Ze was eveneens peer reviewer voor het Handbook for Gender-Inclusive Urban Planning and Design gepubliceerd door de World Bank Group in 2020 en maakte deel uit van het kernteam achter de publicatie “Fair Shared City: Guidelines for Socially Inclusive and Gender-Responsive Residential Development” (Asian Development Bank, 2022). Eva zal in een opgenomen video toelichten hoe Stad Wenen ongehoorde perspectieven institutioneel probeert in te bedden in de ontwikkeling en uitvoering van het ruimtelijk beleid in Wenen - en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

  • Pepijn Kennis (AGORA.Brussels)

    Pepijn Kennis is volksvertegenwoordiger voor AGORA.Brussels in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Agora ijvert voor een vorm van democratie via loting. Met name de oprichting en de promotie van een Brusselse Assemblee met wetgevende macht. Het doel is om de institutionalisering van deze Assemblee te promoten.

  • Tim Devos (Ugent, VUB, Endeavour)

    Tim Devos is mede-oprichter van Endeavour, post-doctoraal onderzoeker aan de UGent en docent aan de VUB. Zijn doctoraat en praktijk focust zich op het repolitiseren van participatie in planningsprocessen. Hij zal voorbeelden aandragen vanuit meer dan 100 projecten die hij over de voorbije 8 jaar mee coördineerde.

  • Geoffrey Vanderstraeten & René van der Lecq (Departement Omgeving, Beleidsontwikkeling & Juridische Ondersteuning)

  • Sophie Leroy (Endeavour, Stadsform, moderator)

Sociaal Omgevingsbeleid

Deze avond maakt deel uit van de reeks Sociaal Rechtvaardig Omgevingsbeleid, georganiseerd door Endeavour en Stadsform in opdracht van en in samenwerking met Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid. Deze avonden voeden het achterliggende onderzoek naar evalueren van bestaand en het verbeelden van toekomstig omgevingsbeleid, regelgeving en instrumenten in functie van een sociaal rechtvaardige duurzaamheidstransitie.

Vorige
Vorige
23 mei

PAF: Gesprek met Karin Hartmann, auteur Black Turtleneck, Round Glasses

Volgende
Volgende
31 mei

Maak De Stad • Hoe verkoelen we onze steden?