Terug naar alle evenementen

Bouwen aan een feministische architectuurcultuur met Setareh Noorani

  • Stadsform 6 Stadswaag Antwerpen, Vlaams Gewest, 2000 Belgium (kaart)

Hoe zorgen we voor een meer gelijkwaardige en inclusieve representatie?

De manier waarop we over architectuur spreken in boeken, tijdschriften, tentoonstellingen, lezingen en debatten, bepaalt mee de cultuur in onze sector, en wie daarin een plek vinden en wie niet. Wie worden er gerepresenteerd? Wie krijgen er een podium, wie verschijnen in publicaties en wie worden er geëerd met prijzen? Hoe zit het met de percentages vrouwen, mensen van kleur, queer, met een beperking, enzovoort? Wat denken we over quota? En hoe zit het met taal – voor wie is het debat over architectuur toegankelijk?

Setareh Noorani is senior onderzoeker bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. We gaan met haar in gesprek over de architectuurcultuur vandaag. We spreken onder andere over representatie en normativiteit, over macht en gatekeepers en over de vragen wie deel is van de architectuurpraktijk en hoe we kwaliteit definiëren.

Daarna gaan een aantal sleutelfiguren uit de Belgische architectuurcultuur en het publiek verder in gesprek.

Setareh Noorani is architect, onderzoeker en curator bij het Nieuwe Instituut, en maakt deel uit van verscheidene experimentele collectieven. Noorani’s onderzoek legt zich toe op de kwalitatieve, paradigma verschuivende begrippen van dekolonialisme, feminismes, queerecologieën, niet-institutionele vertegenwoordigingen, en de implicaties van het collectieve, meer-dan-menselijke lichamen in de architectuur. Onder andere als onderdeel van de projecten Collecting Otherwise, Appropriation as Collective Resistance, Feminist Design Strategies en, meest recent, Modernisms Along the Indian Ocean. Ze ontving voor dit werk in Nederland de Museum Talent prijs 2021.

Foto: Sima Al Saig

Gesprekkenreeks Bouwstenen voor een feministische architectuurpraktijk

Hoe maken we de architectuurpraktijk in België meer inclusief en gelijkwaardig? Hoe kan het werken vanuit intersectioneel feministische waarden eruitzien? In deze reeks gespreksavonden verzamelt PAF bouwstenen voor een meer gelijkwaardige architectuurpraktijk. Elke avond belicht een andere kant: de opleiding, werkcultuur, participatie, representatie in de architectuurcultuur en voorbeelden van alternatieve architectuurpraktijken. Gasten en het publiek bespreken de belangrijke thema’s die een verschil kunnen maken in de zoektocht naar een meer gelijkwaardige sector.



Vorige
Vorige
23 november

Erfgoedcafé

Volgende
Volgende
20 januari

Bondgenoot V/M/X in The Feminine City