Terug naar alle evenementen

Erfgoedcafé

  • Stadsform 6 Stadswaag Antwerpen, Vlaams Gewest, 2000 Belgium (kaart)

Erfgoedzorgers van allerlei slag staan voor grote uitdagingen: een erfgoedwetgeving die steeds verandert, verschuivingen in eigendom en opdrachtgeverschap, steeds minder afgestudeerde erfgoedzorgers zowel bij architecten als ambachtslui, en nog veel meer.

Hoe gaan we hier mee om? Wat zijn de specifieke pijnpunten? En kunnen we hierover eens goed babbelen met erfgoedzorgers onder elkaar: eigenaren, consulenten, beheerders, architecten en sympathisanten?Dat willen wij nu eens graag uittesten en waar beter dan op café, waar titels smelten als suiker in koffie en iedereen gezellig kan keuvelen en palaveren over ons erfgoedbeleid.


in_opdracht_van_ wil bouwen aan een community van diverse erfgoedzorgers, ongeacht hun sector of rol, altijd  in_opdracht_van_ erfgoed.
We onderzoeken wie 'de erfgoedzorger' vandaag is en hoe deze past binnen een multidisciplinair vastgoedlandschap. Hoe dragen wij bij tot de bescherming van erfgoed, en hoe draagt erfgoed bij tot de ontwikkeling van een waardevolle samenleving?


Kom mee op café! Op 23 november gaan we in gesprek.

Het startevent is breed opgezet en behandelt 4 thema's die een beginpunt vormen voor verder debat, en hopelijk meer avonden op café.

🏛 Tafel 1: Het onroerenderfgoeddecreet
Hoe ondersteunt de overheid de bescherming van erfgoed? Welke negatieve of positieve effecten ervaren erfgoedzorgers in de praktijk? ...

🏗 Tafel 2: De 'professionele' erfgoedzorger
Kunnen we het beroep van restauratiearchitect versterken of beschermen? Moeten we streven naar brede kennisdeling of specialisatie?  ...

🔑 Tafel 3: Eigenaarschap
Verschuift het eigenaarschap van particulieren, organisaties en overheden naar klassieke ontwikkelaars? Hoe gaan we hier als erfgoedzorger mee om? ...

✏ Tafel 4: Erfgoed advies
Als erfgoedzorger op zoek naar advies? Waar kan je terecht: bij het agentschap, de IOEDs, de OEGs of bij een restauratiearchitect? Kunnen we uniform advies bieden voor uniek en bijzonder vastgoed? ...

Voor elke tafel hebben we een cafébaas 🍻 uitgenodigd:

  • Amke Maes Gedreven Projectarchitect Erfgoed bij Provincie Antwerpen

  • Robin Engels Restauratiearchitect bij Origin en bevlogen bestuurslid van Gorduna

  • An Eijkelenburg Stadsmaker pur sang en directeur bij het Stadsmakersfonds

  • Joachim Piens Spring-in-het-veld-consulent bij IOED Winar

We laten hen graag zelf aan het woord over hun thema. Volg ons de komende weken op www.inopdrachtvan.be of in_opdracht_van (IG).


Kom je mee praten? Neem je opdrachtgever, collega en je favoriete consulent mee. De plaatsen zijn beperkt.

Waar?
Stadsform - Stadswaag 6, 2000 Antwerpen

Wanneer?
donderdag 23 november 2023, vanaf 19u00.


Programma

19u30       inleiding door in_opdracht_van_

20u00       debattafels

21u00       café en mogelijkheid tot netwerken


een initiatief van In_Opdracht_Van_
Laura Joosten en Evy Bouwen  i.s.m. Stadsform

Aslı Çiçek (°1978, Istanbul), opgeleid aan de Academie voor Schone Kunsten in München, is architect en schrijver en woont sinds 2005 in Brussel. Na samengewerkt te hebben met Gigantes Zenghelis Architects en Robbrecht en Daem architecten richtte ze in 2015 haar eigen praktijk op met een focus op tentoonstellingsarchitectuur. Momenteel is ze hoofddocent aan het departement interieurarchitectuur van de Universiteit Hasselt en gastprofessor aan het departement architectuur van de Universiteit Gent. Als schrijver levert Çiçek bijdragen aan architectuur- en kunstpublicaties, was ze mederedacteur van het 11e Architectuurboek Vlaanderen en zit ze in de redactie van OASE Journal for Architecture.

www.aslicicek.eu

Foto: David Plas

Juliane Greb (°1985) richtte in 2015 haar architectuurpraktijk op in Gent. Het bureau, dat ze sinds 2017 samen met Petter Krag (°1978) runt, is gewijd aan een anti-exclusieve architectuur, die toegankelijk is in sociale, fysieke en emotionele zin. De afgelopen jaren doceerde Greb aan de UAntwerpen, de TU Delft en bekleedt ze het internationale gasthoogleraarschap aan de PBSA Düsseldorf.

In 2022 kregen Büro Juliane Greb en Summacumfemmer de DAM Architectuurprijs voor hun coöperatief woonproject "San Riemo" in München-Riem.

Dit jaar cureerden Juliane Greb en Petter Krag, samen met ARCH+ en Summacumfemmer, het Duitse paviljoen op de 18e Architectuurbiënnale in Venezië. De tentoonstelling "Open for Maintenance / Wegen Umbau geöffnet" verkent onderwerpen als reparatie, onderhoud en zorg, maar ook nieuwe allianties en vormen van solidariteit in de architectuurpraktijk.

julianegreb.com

Gesprekkenreeks Bouwstenen voor een feministische architectuurpraktijk

Hoe maken we de architectuurpraktijk in België meer inclusief en gelijkwaardig? Hoe kan het werken vanuit intersectioneel feministische waarden eruitzien? In deze reeks gespreksavonden verzamelt PAF bouwstenen voor een meer gelijkwaardige architectuurpraktijk. Elke avond belicht een andere kant: de opleiding, werkcultuur, participatie, representatie in de architectuurcultuur en voorbeelden van alternatieve architectuurpraktijken. Gasten en het publiek bespreken de belangrijke thema’s die een verschil kunnen maken in de zoektocht naar een meer gelijkwaardige sector.



Vorige
Vorige
16 november

The Feminine City • Safe, Brave, Public Space?

Volgende
Volgende
27 november

Bouwen aan een feministische architectuurcultuur met Setareh Noorani